memoria vivaΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ

Συλλογή βιλβίων που επικεντρώνονται κυρίως γύρω απο τους θεωρητικούς του αναρχισμού και σε κάποιες περιπτώσεις με συγκεκριμένες κατηγορίες θεμάτων. Τα βιβλία προέρχονται είτε απο το αρχείο μας είτε απο διάφορες πηγές στο ίντερνετ και ανεβάζουμε όσα κρίνουμε ότι είναι χρήσιμα για μια πρώτη άποψη στα θέματα αυτά. Όσοι θέλουν να εμβαθύνουν ας ψάξουν μόνοι τους απο κει και πέρα.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Συλλογή βιλβίων που επικεντρώνονται κυρίως γύρω απο την ιστορία του αναρχισμού αλλά και την ιστορία κινημάτων, επαναστατικών περιόδων και γενικότερα των κοινωνικών-ταξικών αγώνων. Τα βιβλία προέρχονται είτε απο το αρχείο μας είτε απο διάφορες πηγές στο ίντερνετ και ανεβάζουμε όσα κρίνουμε ότι είναι χρήσιμα για μια πρώτη άποψη στα θέματα αυτά. Όσοι θέλουν να εμβαθύνουν ας ψάξουν μόνοι τους απο κει και πέρα.…γιατί κίνημα χωρίς μνήμη, είναι κίνημα χωρίς προοπτική…

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ

Συλλογή θεατρικών και λογοτεχνικών κειμένων καθώς και συλλογές ποιημάτων.

ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ

  • Η παρισινη Κομμούνα (Η Παρισινή Κομμούνα ήταν η εργατική επαναστατική κυβέρνηση που εγκαθιδρύθηκε στο Παρίσι μετά την εξέγερση της εθνοφρουράς και των εργατών της πόλης και διήρκεσε από τις 26 Μαρτίου του 1871 μέχρι τις 28 Μαΐου της ίδιας χρονιάς).
  • ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ( Το ντοκιμαντέρ δείχνει με έναν αρκετά γλαφυρό τρόπο την αλλοτρίωση και καταπίεση που υφίσταται η εργατική τάξη από τα καπιταλιστικά δεσμά).
  • Αρης Βελουχιωτης “Το διλημμα”  (Τι έγινε στη Βάρκιζα – τι έγινε με τον Άρη μετά τη Βάρκιζα – πώς αποστρατεύτηκε ο ΕΛΑΣ – ποιος ο ρόλος των Άγγλων – ποιος ο ρόλος των αστικών κομμάτων – με τι σκοπό ιδρύθηκαν τα τάγματα ασφαλείας – ποιος υποκινούσε τις συγκρούσεις ΕΔΕΣ-ΕΛΑΣ – τι έγινε στο Κάιρο, στο Λίβανο, στην Καζέρτα – Τι ήταν η κυβέρνηση του βουνού – ποιο το δίλημμα της Αριστεράς – τι είπε ο Άρης στη Λαμία – τι έγινε στη σύσκεψη των καπετάνιων-γιατί οδηγηθήκαμε στον Δεκέμβρη – γιατί δεν εκπληρώθηκε το όραμα του Ε.Α.Μ. Κεντρικό πρόσωπο του ντοκιμαντέρ, η μορφή του πρωτοκαπετάνιου του EΛAΣ, Άρη Bελουχιώτη! Μέσα από τη δική του ιστορία, η ταινία αφηγείται τον αγώνα του EAM και του EΛAΣ κατά τη γερμανική κατοχή, και παράλληλα τη μοναχική πορεία του Bελουχιώτη, μετά τη Συμφωνία της Bάρκιζας, μέχρι τον τραγικό του θάνατο. Μέσα από το πορτρέτο του Άρη, παρουσιάζεται το εαμικό κίνημα και η ένοπλη αντίσταση στη διάρκεια της γερμανοϊταλικής).
  • Viva la Escuela Moderna: Ζήτω το Μοντέρνο Σχολείο (Το ντοκιμαντέρ περιγράφει τη ζωή και το έργο του ισπανού αναρχικού παιδαγωγού Φρανθίσκο Φερέρ υ Γκουάρδια (1859-1909), ιδρυτή του Μοντέρνου Σχολείου στη Βαρκελώνη στις αρχές του 20ού αιώνα).
  • VIVA MEXICO! (Μια διαδρομή από τα βουνά του νοτιό-ανατολικού Μεξικού μέχρι τα βόρεια σύνορα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο υποδιοικητής Μάρκος και ο λαός του Μεξικού βρίσκουν το ξεχασμένο πρόσωπο μιας χώρας. Μία γιορτή του αγώνα για γη και ελευθερία).
  • Οι άνθρωποι που κύκλωσαν το Άλφα (Μέρη 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7) Το ντοκιμαντέρ αυτό αποτελεί μια συνοδευτική προσπάθεια του βιβλίου «Οι Άνθρωποι που Κύκλωσαν το Άλφα», το οποίο έχει στόχο την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης της αναρχικής αντίστασης στη φρανκική δικτατορία. Το χρονικό διάστημα που καλύφθηκε εδώ πέρα -απ’ το 1939 ως το 1963- δεν εξιστορήθηκε πλήρως, αλλά περιορίστηκε στο υλικό που συγκεντρώθηκε κατά τις επαφές μας, στην προσπάθεια μας να συλλέξουμε στοιχεία για το βιβλίο… Περισσότερες πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ και το βιβλίο, επισκεφτείτε το σάιτ του δημιουργού: alfa.espiv.net/
  • Στις αίθουσες της πλήξης — από τους ανυπάκουους μαθητές και το εργαστήρι δημιουργίας αυτοοργανωμένων video visual void.
  • Η οργή αντικαθιστά τα δάκρυα — Στιγμιότυπα από την εξέγερση του Δεκέμβρη ’08 σε Αθήνα και Πάτρα. Από το Εργαστήρι αυτοοργανωμένων βίντεο  visual void.

Leave a comment